Wassen we onszelf alleen omdat we niet willen stinken?? Waarom de huid méér nodig heeft dan 'niets doen'


Inleiding

Een recent krantenartikel met dermatoloog Bing Thio stelt dat we vooral wassen "omdat we anders gaan stinken". Hij noemt douchen met water voldoende, en lijkt alsof scrubben overbodig is. Maar kloppen deze uitspraken met wat we weten over de huidbarrière, het microbioom en de moderne levensstijl? 

Tijd voor nuance.


De huid is een ecosysteem, geen vuilnisbelt

Onze huid is geen dode buitenlaag, maar een levend, complex ecosysteem. Ze bezitten een microbioom: een netwerk van goede bacteriën die samenwerken met ons immuunsysteem. Dit systeem beschermen is essentieel. Maar dat lukt niet door niets te doen – en ook niet door te veel te doen. Het gaat om balans.

Feit:    Overmatig wassen met heet water en agressieve reinigingsmiddelen verstoort de zuurmantel en droogt de huid uit. Maar alleen water is ook niet altijd voldoende, zeker niet bij make-up, zonbescherming of luchtvervuiling.


Kouder douchen helpt – maar is geen heilige graal

Koud water respecteert de huidbarrière beter dan warm water. Maar mensen met een gevoelige huid, rosacea of hormonale schommelingen kunnen zelfs op water al reageren. Water droogt uit, verandert de pH en verloren vet op. Ook de manier van drogen (schrijven vs. deppen) speelt mee.


Advies uit de praktijk:
 Gebruik een pH-gebalanceerde, milde reiniger met effectieve ingrediënten als je inderdaad reinigt. Hoe meer het schuimt, hoe meer troep er vaak in zit. Helaas maar waar. 


Scrubben: slecht idee of juist essentieel?

Thio stelt dat scrubben vooral goed  voelt  , maar niets toevoegt. Daar staat een kanttekening bij te plaatsen.

Er is een wereld van verschil tussen mechanisch scrubben en zachte enzymatische exfoliatie.
 Regelmatig (mild) exfoliëren helpt bij celvernieuwing, opname van werkstoffen en het voorkomen van onzuiverheden – mits afgestemd op de huid. Het helpt een erg droge en schilferige huid ontdoen van dode huidcellen, waardoor een voedende créme ook echt haar werk kan doen.


De echte vraag: wat heeft jouw huid nu nodig?

De toekomst van huidverzorging is   maatwerk   . De ene huid vraagt om roest, de andere ondersteuning of zachte uitdaging. Je hoeft niet te reinigen “omdat het moet”. 

Maar je mag reinigen om je huid te helpen herstellen van prikkels zoals uv, stress, voeding en luchtvervuiling. Het heeft al zoveel te verduren. 


Huidverzorging is zelfzorg. Geen marketing. Geen luxe. Maar een bewuste keuze voor gezondheid, balans en aandacht.


Werk jij met huidverbetering, natuurlijke huidzorg of integrale beautybehandelingen? Dan weet je: kennis is macht, maar het delen is goud. 

Deel deze visie met je klanten, je team en je netwerk.

Want schoonheid is geen prestatie. Het is een staat van herstel, balans en zelfrespect.

Groet Annelies